Sorteer op
 • Klasse A50/80

  2,5 Kilo Carbid kopen
  2,5 Kilo Carbid kopen

  Productomschrijving2,5 kilo Carbid speciaal voor het carbid schieten. Dit carbid is voorzien van het kwaliteitsklasse A keurmerk. Het carbid heeft een gemiddelde brokdiameter van 50mm tot 80mm, ofwel carbid klasse A50/80. Ons…

  € 25,00
 • Klasse A50/80

  5 Kilo Carbid kopen
  5 Kilo Carbid kopen

  Productomschrijving5 kilo Carbid speciaal voor het carbid schieten. Dit carbid is voorzien van het kwaliteitsklasse A keurmerk. Het carbid heeft een gemiddelde brokdiameter van 50mm tot 80mm, ofwel carbid klasse A50/80. Ons carbid…

  € 45,00
 • Klasse A50/80

  10 Kilo Carbid kopen
  10 Kilo Carbid kopen

  Productomschrijving10 kilo Carbid speciaal voor het carbid schieten. Dit carbid is voorzien van het kwaliteitsklasse A keurmerk. Het carbid heeft een gemiddelde brokdiameter van 50mm tot 80mm, ofwel carbid klasse A50/80. Ons…

  € 80,00
 • Klasse A50/80

  25 Kilo Carbid kopen
  25 Kilo Carbid kopen

  Productomschrijving25 kilo Carbid speciaal voor het carbid schieten. Dit carbid is voorzien van het kwaliteitsklasse A keurmerk. Het carbid heeft een gemiddelde brokdiameter van 50mm tot 80mm, ofwel carbid klasse A50/80. Ons…

  € 175,00
 • Klasse A50/80

  50 Kilo Carbid kopen
  50 Kilo Carbid kopen

  Productomschrijving50 kilo Carbid speciaal voor het carbid schieten. Dit carbid is voorzien van het kwaliteitsklasse A keurmerk. Het carbid heeft een gemiddelde brokdiameter van 50mm tot 80mm, ofwel carbid klasse A50/80. Ons…

  € 300,00
 • Klasse A50/80

  100 Kilo Carbid kopen
  100 Kilo Carbid kopen

  Productomschrijving100 kilo Carbid speciaal voor het carbid schieten. Dit carbid is voorzien van het kwaliteitsklasse A keurmerk. Het carbid heeft een gemiddelde brokdiameter van 50mm tot 80mm, ofwel carbid klasse A50/80. Ons…

  € 500,00

A-kwaliteit Carbid  De grootste van NL  <16:00 besteld, vandaag verzonden  Carbid 5 jaar houdbaar


Wat is carbid?wat is carbid

Calcium-carbide CaC2, beter bekend als carbid, karbiet, carbuur is een anorganische verbinding van Calcium (Ca) en koolstof (C). Technisch gezien is carbid het calciumzout van Ethyn (acetyleen). Graag leggen wij u op deze pagina haarfijn uit wat carbid is, wat carbid doet en waarvoor het toegepast carbid wordt.

Wat is Carbid

Het is een fabeltje wanneer iemand zegt dat carbid uit een mijn komt! Carbid is een delfstof en wordt gemaakt in een fabriek. De bekendste carbidfabriek in Europa staat in Slowakije en is één van de beste carbidfabrieken ter wereld. Doordat wij staan voor kwaliteit, kom ook het carbid wat wij verkopen komt hiervandaan.

De hoofdelementen van carbid is brandkalk (calciumoxide) en cokes (koolstof). Deze twee elementen worden in een gigantisch vat om en om opeengestapeld. Carbid ontstaat op het moment wanneer deze twee elementen in het vat worden verhit tot ruim 2000 graden Celsius in een elektrische lichtboogoven. Voor 10.000 kilo carbid is 35 Megawatt elektriciteit benodigd, alleen de elektriciteitskosten bedragen daardoor al snel €5000!  

Wanneer carbid in aanraking komt met water, ontstaat er Ethyn beter bekend als acetyleengas. Acetyleengas kan slechts op twee manieren ontstaan, één daarvan is de toevoeging van water aan carbid. Acetyleengas is een reactief gas met een zeer brede explosiegrens met lucht, waardoor alleen dit gas geschikt is voor het carbid schieten. De scheikundige reactie wanneer carbid (CaC2) in aanraking komt met water (H2O) is als volgt: CaC2 + 2H2O = C2H2 + Ca(OH)2 in woorden: Carbid in aanraking met water wordt acetyleengas met als restproduct calcium (hoofdingrediënt van kunstmest).

Kwaliteitskeurmerk klasse A

Carbid met het kwaliteitskeurmerk klasse A, is het beste carbid op de markt. De getallen achter de letter A, bijvoorbeeld: A80/100, A50/80, A10/25 en A5/10, staan voor de korreldiameter van het carbid. De getallen zeggen niets over het kwaliteit van het carbid. Carbid wat onder het kwaliteitskeurmerk klasse A verkocht wordt, heeft de volgende eigenschappen:

 • Bevat de korreldiameter zoals achter de letter A staat, dus geen kleinere of grotere brokken carbid;
 • Is vrij van chemische verontreinigingen & niet schadelijk voor het milieu en de natuur;
 • Een gecertificeerde gasafgifte van minimaal 309 liter acetyleengas per kilo carbid;
 • Heeft een mol massa van 64,0994 g/mol;
 • Is voorzien van het UN-nummer: 1402;
 • Mooie donkergrijze brokken carbid;
 • Minimaal 10 jaar houdbaar.

Een vat van 100 kilo carbid met het kwaliteitskeurmerk klasse A bevat het volgende:

 • 75 kilo carbid met een korreldiameter van A50/80
 • 10 kilo carbid met een korreldiameter van A25/50
 • 3 kilo carbid met een korreldiameter van A10/25
 • 2 kilo carbid met een korreldiameter van A5/10

Bij ons kunt u exclusief XL Carbid kopen! XL Carbid bevat gegarandeerd alleen brokken carbid met een korreldiameter van A50/80 of groter! U krijgt gegarandeerd alleen de GROOTSTE brokken carbid!!!

Let op: Helaas zijn er in Nederland carbidverkopers actief, welke carbid aanbieden voor extreem lage prijzen. Dit carbid is in het laboratorium afgekeurd en heeft geen kwaliteitsklasse A keurmerk. Vraag daarom altijd aan de verkoper naar het echtheidscertificaat van carbid, hierop staat of het carbid is gekeurd en wat de testresultaten van het laboratorium zijn! 

Waar wordt carbid voor gebruikt

 • Carbid schieten - Karbiet schieten
 • Carbidlampen;
 • Autogeen lassen;
 • Ruw ijzer ontzwavelen.

Vergunningsplicht

Carbid wordt ieder jaar bekender, en maakt daardoor een grote opmars in Nederland. Alleen in maand december wordt er al 95.000 kilo carbid verkocht binnen Nederland! Dit is niet onopgemerkt gebleven bij de overheid. Daarom geldt er een vergunningsplicht voor de verkoop en opslag van carbid.  

Voor de opslag van carbid bent u vergunning plichtig of in ieder geval daarvan melding te doen bij uw gemeente. Voor elke gemeente verschillen de regels omtrent de opslag van carbid. Bij veel gemeenten valt carbid onder ''gevaarlijke stoffen''. Dit betekend dat particulieren maximaal 50 kilo in opslag mag hebben en bedrijven maximaal 10.000 kilo in opslag mag hebben. Bij grotere hoeveelheden bent u te allen tijde vergunning plichtig. 

Wilt u op oudejaarsdag carbid schieten? Informeer dan te allen tijde bij uw gemeente of u hiervoor een vergunning nodig bent. Wij adviseren u altijd om langs uw gemeente te gaan, u krijgt dan altijd een concreet antwoord.

Wij willen u er nadrukkelijk op wijzen om altijd uw gemeente te informeren over wat u van plan bent te gaan doen met carbid. Doe dit voordat u het carbid besteld, dit kan een hoop ellende voorkomen.  Het kopen-, gebruik-, opslaan- en het verkopen van carbid is te allen tijde op eigen risico. Zodra u het carbid heeft besteld, is alles wat u met het carbid doet op eigen risico en bent u hiervoor zelf verantwoordelijk. Oudjaarswinkel kan nimmer aansprakelijk worden gesteld voor materiële of immateriële schade, vanaf het moment dat u de bestelling geplaatst heeft.

© 2012 - 2024 Oudjaarswinkel.nl | Carbid kopen & melkbus kopen = carbid schieten | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel