A-kwaliteit Carbid  De grootste van NL  Voor 16:00 besteld, morgen in huis  Milieuvriendelijk  Carbid 5 jaar houdbaar


Melkbus informatiemelkbus fabriek

Melkbussen zijn er in vele soorten en maten. Er zijn melkbussen van 20, 30 en 40 liter en zijn gemaakt van aluminium, koper, ijzer of staal. Maar wat is de geschiedenis van de melkbus, waar werden de melkbussen gemaakt, waarvoor dienden de melkbussen en waarvoor wordt de melkbus tegenwoordig gebruikt? Wij geven u achtergrondinformatie over melkbussen en leggen uit hoe een stalen melkbus gebruikt kan worden voor het carbid schieten. 

Geschiedenis van de melkbus tot heden

Melkbussen werden tot eind jaren zeventig gebruikt voor de opslag van melk afkomstig van koeien, geiten en schapen. Vroeger had een boer ongeveer tien koeien met een melkopbrengst van 20 liter per koe per dag. De meest voorkomende melkbussen waren gemaakt voor de opslag van 40 liter melk. Naast de melkbussen van 40 liter zijn er ook melkbussen met een inhoud van 20 liter en 30 liter. 

Nadat de koeien met de hand waren gemolken, kwam de melk via een theems (te vergelijken met een zeef) in de melkbus. Aan het einde van elke dag zette de boer alle gevulde melkbussen aan de kant van de weg. Een melkrijder van de zuivelfabriek haalde vervolgens de gevulde melkbussen op en zette daarvoor in plaats lege melkbussen terug. In de zuivelfabriek werd de melk verwerkt tot allerlei zuivelproducten zoals karnemelk, boter, melk, yoghurt, vla etc.

Tegenwoordig heeft een boer 200 koeien met een melkopbrengst van 5000 liter per dag! Hiermee kan de boer ruim 125 melkbussen vullen! Daarom wordt de melkopbrengst in een opslagtank bewaard op 4 graden Celsius. Deze opslagtank wordt om de drie dagen geleegd door een tankauto van de zuivelfabriek.

Door de komst van een opslagtank voor het melk, zijn de melkbussen zo goed als overbodig geworden. Melkbussen worden tegenwoordig gebruikt als sierobject voor in huis of voor in de tuin. Daarnaast worden melkbussen tegenwoordig ieder jaar gebruikt worden voor het melkbus schieten ofwel het traditionele carbid schieten!

Melkbus gebruiken voor het carbid schieten

Wij adviseren u altijd een stalen melkbus te gebruiken voor het carbid schieten. Stalen melkbussen hebben veel betere eigenschappen dat aluminium-, koperen of vertinde -melkbussen.  Gebruik nooit een aluminium of vertinde melkbussen voor het carbid schieten! Dit kan ernstig letsel veroorzaken!

Wilt u weten of uw melkbus geschikt is voor het carbid schieten? Wij hebben een stroomschema opgesteld waardoor u snel kunt zien of uw melkbus geschikt is voor het carbid schieten!  

Is mijn melkbus geschikt voor carbid schieten

 

© 2012 - 2024 Oudjaarswinkel.nl | Carbid kopen & melkbus kopen = carbid schieten | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel